IPTV

Två IPTV-boxar anslutna mot var sin utgång på fibernoden

En IPTV-box ansluts via en nätverkskabel till fibernoden (Ethernet i bilden ovan). Varje box måste antingen ha en egen anslutning till fibernodens IPTV-utgångar eller så måste alla boxar anslutas till en switch som i sin tur är ansluten till en av fibernodens IPTV-utgångar, se nedan.

Två IPTV-boxar anslutna mot en switch som sedan är ansluten mot fibernoden

IPTV-boxens specialfunktioner

Det är vanligt att IPTV-boxar är utrustade med en inbyggd hårddisk som gör att det går att spela in program och även att pausa livesändningar. I och med att IPTV-boxarna även är anslutna till Internet finns det också många modeller som går att fjärrstyra. Genom att via en webbläsare logga in i webbgränssnittet på en sådan box, går det att över Internet starta en inspelning eller ställa in att boxen ska spela in en TV-show som går senare under kvällen.

Tjänsteleverantören för IPTV skall kunna redogöra exakt hur IPTV-boxen skall anslutas, både till fibernoden och till andra apparater. Denna sida visar endast principer för inkoppling.

Att tänka på vid val av IPTV-leverantör

Tänk på följande:

  • Läs villkoren, dvs det finstilta.
  • För att titta på IPTV krävs en box per TV
  • Varje Box måste kopplas in med nätverkskabel i fibernoden, en box per ingång.  Detta betyder att det måste byggas ett nätverk i huset.
    Det fungerar även med en nätverksswitch där du ansluter respektive box på egen ingång.
  • Vilken box kräver den TV-leverantör som du är nyfiken på? Måste du köpa ny box om du byter leverantör?
  • Bindningstid. Om föreningen upphandlar kollektivt TV-avtal är det bra att ha kontroll på bindningstiden för IPTV-abonnemanget för att minska risken för dubbla kostnader.

Support

Ibland uppstår problem som är svåra att lösa utan hjälp. Föreningen ger ingen användarsupport – vänd dig istället till leverantören (avtalsparten) av den tjänst som du har problem med.

Beställa IPTV

För att beställa IPTV, gå till Vallnets hemsida som länkar vidare till tjänsteleverantörer i stadsnätet.


Nedan visas en kortfattad version av nyheter relaterade till IPTV. Klicka på respektive rubrik för att läsa hela nyheten.

Styrelsen Informerar – TV lösningar i Fibernätet [uppdaterad]

Nu är fibernätet igång och alla medlemmar kan börja beställa tjänster via fibern. En tjänst som kan beställas är TV. I fibernätet finns det två alternativ för TV – IPTV och KabelTv via fiber. Vad IPTv respektive KabelTv via fiber är för något går att läsa på respektive sida, IPTV och KabelTv via fiber. Det finns … Fortsätt läsa Styrelsen Informerar – TV lösningar i Fibernätet [uppdaterad]

Print Friendly, PDF & Email

Anslutningen till stadsnätet aktiverades idag

Idag på eftermiddagen aktiverades anslutningen mot stadsnätet. Detta betyder att de som i förväg har skickat in beställning av IP-tjänster kan nu börja att använda nätet om tjänsteleverantören har aktiverat beställd tjänst. Teknikbyrån har skickat ut instruktioner för inkoppling. Ett års projektering är slut och nu kan vi börja använda nätet.

Print Friendly, PDF & Email

Användarinformation om IP-tjänster och dess inkoppling

Inom kort är det möjligt att beställa IP-tjänster via fibern. Därför finns det nu nya sidor som beskriver fibernoden och de tjänster som går att beställa. Läs mer om detta här: Fibernoden Internet IP-telefoni IPTV KabelTV via fiber Sidorna finns att hitta under området i huvudmenyn.

Print Friendly, PDF & Email

Fiber till Sunnersta?

  Styrelsen presenterade på senaste årsmötet ett förslag om att uppgradera central-TV-anläggningen. Den låga kvalitén på TV-signalerna har under många år varit ett ständigt återkommande diskussionsämne, vilket inte har minskat i och med att skärmstorleken på nya TV-apparater har ökat vilket ställer större krav på bra signalkvalité för att kunna leverera en bra bild. Förslaget … Fortsätt läsa Fiber till Sunnersta?

Print Friendly, PDF & Email

Print Friendly, PDF & Email

Om Sunnersta av de som bor i Sunnersta