IPTV

Två IPTV-boxar anslutna mot var sin utgång på fibernoden

En IPTV-box ansluts via en nätverkskabel till fibernoden (Ethernet i bilden ovan). Varje box måste antingen ha en egen anslutning till fibernodens IPTV-utgångar eller så måste alla boxar anslutas till en switch som i sin tur är ansluten till en av fibernodens IPTV-utgångar, se nedan.

Två IPTV-boxar anslutna mot en switch som sedan är ansluten mot fibernoden

IPTV-boxens specialfunktioner

Det är vanligt att IPTV-boxar är utrustade med en inbyggd hårddisk som gör att det går att spela in program och även att pausa livesändningar. I och med att IPTV-boxarna även är anslutna till Internet finns det också många modeller som går att fjärrstyra. Genom att via en webbläsare logga in i webbgränssnittet på en sådan box, går det att över Internet starta en inspelning eller ställa in att boxen ska spela in en TV-show som går senare under kvällen.

Tjänsteleverantören för IPTV skall kunna redogöra exakt hur IPTV-boxen skall anslutas, både till fibernoden och till andra apparater. Denna sida visar endast principer för inkoppling.

Att tänka på vid val av IPTV-leverantör

Tänk på följande:

  • Läs villkoren, dvs det finstilta.
  • För att titta på IPTV krävs en box per TV
  • Varje Box måste kopplas in med nätverkskabel i fibernoden, en box per ingång.  Detta betyder att det måste byggas ett nätverk i huset.
    Det fungerar även med en nätverksswitch där du ansluter respektive box på egen ingång.
  • Vilken box kräver den TV-leverantör som du är nyfiken på? Måste du köpa ny box om du byter leverantör?
  • Bindningstid. Om föreningen upphandlar kollektivt TV-avtal är det bra att ha kontroll på bindningstiden för IPTV-abonnemanget för att minska risken för dubbla kostnader.

Support

Ibland uppstår problem som är svåra att lösa utan hjälp. Föreningen ger ingen användarsupport – vänd dig istället till leverantören (avtalsparten) av den tjänst som du har problem med.

Beställa IPTV

För att beställa IPTV, gå till Vallnets hemsida som länkar vidare till tjänsteleverantörer i stadsnätet.


Nedan visas en kortfattad version av nyheter relaterade till IPTV. Klicka på respektive rubrik för att läsa hela nyheten.

Om Sunnersta av de som bor i Sunnersta