Internet

Anslutning av Internet mha router med Wifi och fasta utgångar

Internet ansluts enligt bilden ovan. Att använda en router rekommenderas starkt, inte minst för säkerheten och möjligheten att ansluta fler datorer/utrustningar samtidigt.

Fibernoden har en länkhastighet på 1000 Mbit/s, dvs gigabit. Just nu går det inte att komma upp i överföringshastigheter över 100 Mbit/s eftersom utrustning i områdes teknikskåp inte klarar högre hastigheter än just 100 Mbit/s i områdesnätet. Detta även om ansluten utrustning anger att länkhastigheten är 1000 Mbit/s mot fibernoden. I framtiden, när behovet av bandbredd ökar är fibernoden i våra hushåll redan förberedd för gigabit, dock måste nätutrustningen i teknikskåpet bytas.

Observera även att abonnemanget bestämmer maximal överföringshastighet. Överföringshastighet är inte samma som länkhastigheten. Länkhastigheten kan vara betydligt större än den maximala överföringshastigheten. Överföringshastighet är den hastighet som du beställer ditt abonnemang med.

Tjänsteleverantören för Internet skall kunna redogöra exakt hur utrustning skall anslutas till fibernoden för att få Internet. Denna sida visar endast principer för inkoppling.

Att tänka på vid val av Internet-leverantör

Det finns ett flertal leverantörer av Internet-tjänsten att beställa och här kommer några saker att tänka på:

  • Läs villkoren, dvs det finstilta.
  • Vilka tider har supporten öppet? Endast kontorstid eller har de även öppet kvällar och helger?
  • Hur kontaktas supporten? Telefon faller sig naturligt, men finns det andra sätt också? Chatt, e-post etc?
  • Vad ingår i supporten? Dras gränsen vid att fibernoden fungerar eller bedriver man även användarsupport på datorutrustning? Det är inte självklart att leverantören ger användarsupport på datorutrustning, det som är inkopplat efter fibernoden är inte tjänsteleverantörens ansvar.

Vad är skillnaden mellan 100/100 och 100/10?

100/100 betyder att förbindelsen har maximalt både 100 Mbit/s nedladdning och 100 Mbit/s uppladdning. 100/10 betyder att nedladdningen är begränsad till max 100 Mbit/s medan uppladdning är begränsad till max 10 Mbits/s. Med nedladdning menas att IP-paket tas emot av din dator medan uppladdning betyder att IP-paket skickas från din dator.

Om du inte har behov av att överföra (ladda upp) stora filer snabbt mot Internet eller om  du inte har någon form av server hemma har du inget behov av en lika stor uppladdningshastighet som nedladdningshastighet. En vanlig användare som använder förbindelsen för normal surfning kommer inte använda mer uppladdning än cirka 1/10 av maximal nedladdning – detta beror på hur TCP/IP-protokollet är konstruerat. Med andra ord, är du en normal användare väljer du 100/10. En mer avancerad användare som har behov av stor uppladdningshastighet väljer 100/100.

Samma resonemang går att överföra på valet mellan 10/10 Mbit/s och 10/1 Mbit/s.

Att välja mellan 10/1 och 100/10 är upp till var och en, det senare går snabbare än det första.

Support

Ibland uppstår problem som är svåra att lösa utan hjälp. Föreningen ger ingen användarsupport – vänd dig istället till leverantören (avtalsparten) av den tjänst som du har problem med.

Beställa Internet

För att beställa Internet, gå till IP-Onlys hemsida som länkar vidare till tjänsteleverantörer i stadsnätet. Hos leverantörerna kallas Internet-tjänsten ofta för bredband.


Nedan visas en kortfattad version av nyheter relaterade till Internet-tjänsten via fibern. Klicka på respektive rubrik för att läsa hela nyheten.

Planera ditt trådlösa nätverk

I Sunnersta finns det 78 parhus på ett rätt koncentrerat område. Mängden trådlösa nätverk är rätt många och risken för att de skall störa varandra är uppenbar. I bilden ovan visas resultatet från en enkel mätning där nio trådlösa nätverk syns samtidigt. Än värre är att fyra stycken delar samma kanal – kanal nr 11. … Fortsätt läsa Planera ditt trådlösa nätverk

Print Friendly, PDF & Email

Spam i mailen?

Hej kära grannar! Har ni också börjat få en massa spam i inkorgen på vallnet epostadressen? Jag har sista tiden fått en massa om förfrågningar om jobb där man ska redigera texter för utländska företag och en massa annat. I min mailkorg kommer fler av era adresser också så jag förstår att det är något … Fortsätt läsa Spam i mailen?

Print Friendly, PDF & Email

Medlemmar måste logga in för att kunna läsa denna post

Att välja Internetleverantör är inte så enkelt eftersom valen är många och att det inte är lätt att se vad som skiljer dem åt.
Vilken leverantör av Internet har föreningens medlemmar valt?

Print Friendly, PDF & Email

Anslutningen till stadsnätet aktiverades idag

Idag på eftermiddagen aktiverades anslutningen mot stadsnätet. Detta betyder att de som i förväg har skickat in beställning av IP-tjänster kan nu börja att använda nätet om tjänsteleverantören har aktiverat beställd tjänst. Teknikbyrån har skickat ut instruktioner för inkoppling. Ett års projektering är slut och nu kan vi börja använda nätet.

Print Friendly, PDF & Email

Användarinformation om IP-tjänster och dess inkoppling

Inom kort är det möjligt att beställa IP-tjänster via fibern. Därför finns det nu nya sidor som beskriver fibernoden och de tjänster som går att beställa. Läs mer om detta här: Fibernoden Internet IP-telefoni IPTV KabelTV via fiber Sidorna finns att hitta under området i huvudmenyn.

Print Friendly, PDF & Email

Fiber till Sunnersta?

  Styrelsen presenterade på senaste årsmötet ett förslag om att uppgradera central-TV-anläggningen. Den låga kvalitén på TV-signalerna har under många år varit ett ständigt återkommande diskussionsämne, vilket inte har minskat i och med att skärmstorleken på nya TV-apparater har ökat vilket ställer större krav på bra signalkvalité för att kunna leverera en bra bild. Förslaget … Fortsätt läsa Fiber till Sunnersta?

Print Friendly, PDF & Email

Print Friendly, PDF & Email

Om Sunnersta av de som bor i Sunnersta