Fibernoden

Fibernodens LAN-anslutningar via RJ45, port 1-8

Varje hushåll har en fibernod. Det är via den som man ansluter sin utrustning mot fibernätet. Fibernoden klarar länkhastigheter upp till en gigabit per sekund. Nätutrustningen i teknikskåpet har dock inte stöd för gigabit mot områdesnätet. Detta betyder i praktiken att det inte går att beställa mer än maximalt 100 megabit per sekund Internet även om ansluten utrustning säger att länkhastigheten är 1000 Mbit/sek. I framtiden, när behovet av bandbredd ökar är fibernoden redan förberedd, dock måste nätutrustningen i teknikskåpet bytas.

Specifikationerna för fibernoden är som följer:

 • Produkt: HES-3109-RF
 • Mått (BxDxH): 228 x 191,5 x 46 mm
 • Effekt: 15Watt, 240V
 • LAN-portar: 8 st 10/100/1000Base-T RJ45
 • TV-utgång: NTSC/PAL CATV coax

LAN-portarna är konfigurerade enligt följande, från vänster till höger i bilden ovan:

 • Uttag 1 används till Internet.
 • Uttag 2 används till Internet och IP-Telefoni.
 • Uttag 3 till 6 används för IP-TV.
 • Uttag 7 och 8 används inte.

Det går inte att använda fibernoden som en switch/router for hemmanätverket. Att ansluta en router är att rekommendera.

Vem ansvarar för fibernoden?

Föreningen äger fibernoden och det åligger enskild medlem att hantera den aktsamt. Den skall installeras i den miljö den är specificerad för, dvs:

 • Omgivningstemperatur drift: 0° till 50°C
 • Omgivningstemperatur förvaring: -20° till +60°C
 • Tillåten fukt: 5% till 90%, icke kondenserande miljö.

Inkoppling till husets befintliga kabelTV-nät

Installatören av fibernätet har förberett inkoppling av TV-utgången på fibernoden till husets befintliga kabelTV-nät. Antennkabeln är ansluten till fibernoden och den andra änden hänger löst i våra krypgrunder, förberedd för att koppls ihop med den TV-kabel som förser respektive hus med TV-signaler. Den är inte ansluten eftersom föreningen ännu inte har tagit något beslut om att införa kabel-TV via fiber.


Bilagor

Teknisk specifikation CTS-HES-3109-RF.pdf (854kB)


Nedan visas en kortfattad version av nyheter relaterade till fibernoden. Klicka på respektive rubrik för att läsa hela nyheten.

Användarinformation om IP-tjänster och dess inkoppling

Inom kort är det möjligt att beställa IP-tjänster via fibern. Därför finns det nu nya sidor som beskriver fibernoden och de tjänster som går att beställa. Läs mer om detta här: Fibernoden Internet IP-telefoni IPTV KabelTV via fiber Sidorna finns att hitta under området i huvudmenyn.

Print Friendly, PDF & Email

Placering av fibernod

Efter mötet med Teknikbyrån har vi kommit överens om en lösning gällande placeringen av fibernoden i våra hushåll. Av tekniska skäl kommer Teknikbyrån att montera fibernoderna i förrådet under trappan vid lufttrumman (tvåvåningshusen) samt i garderoben där elcentralen sitter (suterränghusen). Teknikbyrån kommer att borra hål i grunden i samband med montering. Teknikbyrån kommer även täta … Fortsätt läsa Placering av fibernod

Print Friendly, PDF & Email

Ny fibernod

Teknikbyrån har just meddelat att de kommer att installera en nyare fibernod i våra hushåll. Den nya fibernoden klarar länkhastigheter upp till en gigabit per sekund  Den gamla fibernoden hade endast stöd för upp till 100 megabit per sekund. Nätutrustningen i teknikskåpet har dock inte stöd för gigabit mot områdesnätet. Detta betyder i praktiken att … Fortsätt läsa Ny fibernod

Print Friendly, PDF & Email

Print Friendly, PDF & Email

Om Sunnersta av de som bor i Sunnersta