Så här ser fiberkabeln ut

Kabeln är lillfingertjock
Varje knippe rymmer 12 fiber

Så här ser fiberkabeln ut. Det är den kabel som Teknikbyrån använder mellan distributionsplåtskåpen i området. Den rymmer hela 96 fiber förpackade i 8 gula knippen. Om man skalar ett gult knippe som rymmer 12 fiber var så ser knippet ut som på bilden till höger. Varje fiber är färgmarkerad.

Två fibrer, tunna som hårstrån

Om man dissekerar knippet ännu mer så kommer man ned till enskild fiber som är lika tunt som ett hårstrå, se bilden till vänster. Varje enskild fiber har ett hölje med egen färg som måste tas bort innan den kan skarvas. När höljet är borttaget kan fibertråden skarvas med hjälp av en fibersvets som smälter ihop glasändarna till en nära nog idealisk skarv, med mycket liten dämpning.

Den kabel som används från distributionsplåtskåpen in under krypgrunderna in i våra hushåll är annorlunda. Den är betydligt tunnare och det kommer dras en sådan kabel till varje hushåll. Hur många fiber en sådan innehåller är oklart, dock måste det vara minst två eftersom fibernoden kommer anslutas med två fibrer.

Rörändarna har glidit isär

Dagens händelser

I området har det under dagen grävts en hel del. Man har stött på patrull då det visade sig att skarvarna mellan plaströren som TV-kabeln går i har glidit isär. Teknikbyrån tog beslutet att ta in grävmaskin då det tog för lång tid att handgräva, vilket visade sig vara klokt då kabelrören på ett ställe låg nedgrävda cirka 120 cm mot normalt 60 cm.

Längre grävning

Att rörändarna har glidit isär innebär att vatten har tagit med sig sand in i rören vilket har inneburit tvärstopp, uppgrävning och renspolning.

På ett ställe, vid gungorna visade det sig att tjälen fortfarande sitter kvar – ur rören plockade de ut perfekta iskuber som skulle kunna användas som groggvirke med viss reservation för smaken 🙂

Dagen slutade med seger då problemen löste sig till slut.

Det som kvarstår till imorgon är att ställa teknikskåpet på plats vid TV-boden och dra en fiberkabel till distributionsplåtskåpet vid lekplatsen.
Utöver detta skall Teknikbyrån även börja besöka våra krypgrunder.  Låt oss hoppas att det går smidigt och problemfritt.

En reaktion på ”Så här ser fiberkabeln ut”

Kommentarer är stängda.