Ny fibernod

Ny fibernod

Teknikbyrån har just meddelat att de kommer att installera en nyare fibernod i våra hushåll. Den nya fibernoden klarar länkhastigheter upp till en gigabit per sekund  Den gamla fibernoden hade endast stöd för upp till 100 megabit per sekund.

Nätutrustningen i teknikskåpet har dock inte stöd för gigabit mot områdesnätet. Detta betyder i praktiken att det inte går att beställa mer än maximalt 100 megabit per sekund Internet.
I framtiden, när behovet av bandbredd ökar är fibernoden redan förberedd, dock måste nätutrustningen i teknikskåpet bytas (vilket Teknikbyrån ansvarar för)

De som är teknisk intresserade kan fortsätta läsa nedan om tekniska detaljer.

Specifikationerna för fibernoden är som följer:

  • Produkt: HES-3109-RF
  • Mått (BxDxH): 228 x 191,5 x 46 mm
  • Effekt: 15Watt, 240V
  • LAN-portar: 8 st 10/100/1000Base-T RJ45
  • TV-utgång: NTSC/PAL CATV coax

LAN-portarna kommer bli konfigurerade enligt följande:

  • Uttag 1 används till Internet.
  • Uttag 2 används till Internet och IP-Telefoni.
  • Uttag 3 till 6 används för IP-TV.
  • Uttag 7 och 8 används inte.

Det går inte att använda fibernoden som en switch/router for hemmanätverket. Att ansluta en router är att rekommendera.

IP-telefoni

För IP-telefoni måste en IP-telefoni-gateway anslutas. Denna fås/köpes av tjänsteleverantörer för IP-telefoni. Tänk därmed på kabeldragningen – en nätverkskabel måste anslutas mellan fibernoden och IP-telefoni-gatewayen. IP-telefoni-gatewayen måste även anslutas till telefonjacken i huset om man inte använder trådlös telefon där basenheten kan ställas bredvid IP-telefoni-gatewayen.

Exempel på IP-telefoni-gateway som ansluts till Internetutgången på fibernoden. WAN kopplas till fibernoden. LAN kopplas till dator/router (Internet). Telefoner kopplas till linje-utgångarna

Observera att uttaget på fibernoden för IP-telefoni endast fungerar för de tjänsteleverantörer för IP-telefoni som har särskilt avtal att använda stadsnätet för IP-telefoni. I alla andra fall ansluts IP-telefoni-gatewayen till fibernodens Internet-utgång.

IP-telefoni-gateway som ansluts till fibernodsuttaget som är avsett för IP-telefoni. LAN-utgången saknas därmed.

IPTv

IPTv-uttagen är till för de som väljer att beställa IPTv vilket kräver en separat box per Tv.

Huvudalternativet blir nog med stor sannolikhet att Tv-signalen skickas ut via Tv-utgången som ansluts till husets första Tv-uttag. Då  behövs ingen box, Tv:n måste dock stödja DVB-C, digital-Tv via kabel för att kunna se det digitala utbudet, annars kan endast det analoga utbudet (lite sämre bild och färre kanaler) ses.

Vilken Tv-lösning som kommer att väljas är dock inte beslutat, jag antar att frågan kommer att diskuteras livligt på kommande årsmöte?

Bifogade dokument

Teknisk specifikation CTS-HES-3109-RF.pdf (854kB)