Områdets historia

Sunnersta – ”stället vid sundet”

Fornlämningar i anslutning till Sunnersta. Källa: Fornsök, Riksantikvarieämbetet
Torpet ”Sunnersta”

Sunnersta är namnet på det torp som än idag finns kvar strax väster om Sunnerstavägen. Följ elljusspåret så passerar du torpet (nedre vänstra hörn i bilden ovan).

Redan under stenåldern låg stora delar av den mark som senare kom att tillhöra Sunnersta ovan vattenytan. Under bronsåldern så gick det att in en vik västerifrån strax söder om den plats där Sunnersta gård senare anlades.

Sunnersta hette tidigare Sundersta, av gårdens läge att döma skulle en betydelse kunna vara ”stället vid sundet”. Sunnersta var när den karterades på 1630-talet en självägd ensamgård på ca 48 tunnland.

År 1776  storskiftades Sunnersta samtliga ägor. Gården var uppdelad i två brukningsdelar – Uppgården och Nedergården – och kallas ”Sundersta by” i skifteshandlingarna. Uppgården brukades av en måg till ägaren som var häradsdomare och Nedergården var uppdelad på två olika ägare. Det fanns två humlegårdar och en trädgård med några fruktbärande träd, på bytomten fanns även två källor. Utmed vägen norrut upp mot Målsta by fanns en väderkvarn som tillhörde häradsdomaren.

Vid sekelskiftet 1900 låg det på Sunnerstas ägor två torp i anslutning till vägen, Hagaberg i öster och Olunda i väster. På gårdstomten fanns endast ett boningshus, men ett tiotal ekonomibyggnader. Söder om boningshuset låg en trädgård. Väderkvarnen fanns inte kvar.

I början av 1950-talet fanns ingen ekonomibyggnad kvar på gårdstomten, bara ett boningshus och en del av trädgården. Norr om gården hade åkermarken delats upp i olika, ganska stora fastighetsdelar. Vid Olunda fanns det fortfarande bara ett boningshus, men flera tomter hade styckats av. Vid Hagaberg låg det fortfarande bara ett boningshus, med två mindre ekonomibyggnader.

Idag är östra delen av Sunnersta gamla ägor avstyckade (70 tomter varav 68 är bebyggda) och bebyggda med bostadshus som en del av Karby samhälle. Tomterna närmast gravfältet är inte bebyggda. Vid Hagaberg finns två tomter som är bebyggda med bostadshus. Sydväst om Hagaberg ligger ett industriområde. Vid Olunda har en handfull tomter styckats av och bebyggts med enbostadshus.

Ovanstående text är ett utdrag från Vallentuna kommuns hemsida. Läs texten i original och i sin helhet via länken nedan.

Nordvästra delen av Sunnersta är beläget inom riksintresse för kulturmiljövården, K 77.

Länkar

Sunnersta – Vallentuna Kommun
Riksantikvarieämbetetet – fornsök sök på Össeby-Garn 256:1, Össeby-Garn 162:1 eller Össeby-Garn 91:1

Om Sunnersta av de som bor i Sunnersta